курс по жестомимичен език
Написано от Андриан Александров   
Вторник, 04 Октомври 2011 23:28

 

От тази учебна година се открива нов курс за изучаване на жестомимичен език за всички студенти на Софийския Университет, редовна форма на обучение от образователно-квалификационна степен „бакалавър”. Курсът ще се провежда в сградата на Богословския факултет и е с продължителност две учебни години (4 семестъра) като носи по 2,5 кредита на семестър. След полагане на изпит студентите придобиват квалификация „преводач жестомимичен език – І ниво”.

Презентацията на курса ще се състои на 12 октомври (вторник) от 17ч. в Богословски факултет, етаж 3, аудитория 9.

За повече информация: 0897 912 719, Силвана Павлова - лектор

 

Последно променен на Вторник, 04 Октомври 2011 23:30
 
ХІХ Международен конгрес по Православна духовност в Бозе
Четвъртък, 01 Септември 2011 12:44

От 7 до 10 септември 2011 година в Монастеро ди Бозе, Северна Италия, съвместно с представители на поместните православни църкви се провежда ежегодния Международен конгрес по Православна духовност. Инициативата е на монашеското братство на манастира, което начело със своя приор Енцо Бианки, организира всяка година в началото на септември този авторитетен научен и богословски форум.

Темата на тазгодишния конгрес е „Словото Божие в духовния живот”. Основният фокус на богословските дискусии е традицията на т.нар. „духовно тълкуване” на Свещеното Писание, която е силно застъпена в богословието на светите отци и присъства неразривно в основите на Православната духовност. Знаем, че още в живота и Преданието на Древната църква в Свещеното Писание се търси преди всичко дълбокия духовен смисъл, а екзегетиката на свещените текстове не се ограничава само до буквалния или исторически смисъл. Отвъд буквата и текста на Писанието е Словото Божие, което се разкрива чрез боговдъхновеността на библейските автори и става достъпно за вярващите чрез благодатта на Светия Дух. Традицията за духовното или анагогично тълкуване на Свещеното Писание, което възвежда ума на четящия или слушащия Словото Божие от буквата към съкровения духовен и мистичен смисъл, е свързана в Православната духовност с пътя на очистването на сърцето и духовно-мистичното значение на молитвата. Ето защо в учението на големите църковни отци на Изток и на Запад темата за Словото Божие е неразривно свързана с духовно-нравствения живот на християните и с аскетичната практика. В Православната традиция това интегрално богословско наследство може да се открие при представителите на Александрийската школа, прецизирано и очистено от крайностите на алегоризма в творенията на св. Атанасий Великии. То присъства и в богословието на Кападокийските отци и често се свързва с учението на св. Максим Изповедник и другите големи духовни учители и наставници на монашеството на Изток. На Запад това направление в библейската екзегетика и мистическо богословие е било застъпвано от св. Амвросий Медиолански и блаж. Августин. Известно е значението на екзегетическия метод на св. Амвросий за обръщането на младия Августин от манихейството, което е описано в неговите "Изповеди".

Последно променен на Събота, 19 Май 2012 09:24
продължава>
 
Представители на Православен университет на Византологичния конгрес в София
Четвъртък, 01 Септември 2011 11:44

 

Официалната информационна служба на Московската патриаршия съобщава, че на проведения в София ХХІІ-ри Международен Конгрес по византинистика са участвали група преподаватели и представители от Свято Тихоновия Православен университет – една от най-авторитетните висши богословски школи на Русия.

Международните конгреси по византинистика се провеждат веднъж на всеки пет години, а в България подобен форум се провежда за втори път. На него традиционно участват водещи специалисти в областта на византологията, историята и свързаните с византийското християнско изкуство и православното богословие на Църквата научни изследвания.

В нашата столица София се е състоял ІV-ия Международен конгрес по византинистични изследвания през 1934 година.Тогава на него са участвали и много руски учени-византолози, които се намирали в емиграция в Европа. Заедно със своите колеги от България те полагат основите на съвременните византологични изследвания. В това отношение следва да се споменат българските учени проф. Васил Златарски, проф. Богдан Филов, акад. Иван Дуйчев и други, а от руските историци и богослови акад. Никодим Кондаков, проф. Пьотр Бицили, проф. Михаил Поснов и известният учен-изкуствовед Андре Грабар.

Последно променен на Събота, 19 Май 2012 09:23
продължава>
 
В Москва се планира да бъдат построени още 200 нови православни храма
Четвъртък, 01 Септември 2011 11:28

 

Според изявление на първия заместник кмет на Москва Владимир Ресин местната управа на Руската столица вече е определила нови 200 подходящи места за бъдещо изграждане на Православни храмове. Повечето строежи вече са започнали, а финансирането им няма да бъде за сметка на градския бюджет а предимно от дарения. Пред Радио „Ехото на Москва” официалният представител на кметските власти уточнява още, че за целите на строежа на тези храмове ще бъде формиран специален фонд, в който ще се акумулират получените от дарения финансови средства.

През последните години в Москва бяха възстановени много православни храмове, които в годините на комунизма са били отнети от Руската православна църква и превърнати в музеи или използвани за други културни и светски нерелигиозни цели. Още в първите години след политическите промени в началото на 90-те години на ХХ век тогавашният Московски Патриарх Алексий ІІ започна усилена работа за реставриране и възстановяване на богослужението в запазените православни храмове и заедно с клира и вярващите християни поде мащабна програма за строеж на нови енорийски и манастирски храмове в Москва и околностите на Руската столица. Тези усилия в днешно време се продължават и от неговия приемник на патриаршеския престол и предстоятел на Руската православна църква патриарх Кирил.

Източник: „Интерфакс”

Последно променен на Събота, 19 Май 2012 09:23
 
Секти набират адепти в детски забавачки
Написано от двери.бг   
Понеделник, 06 Юни 2011 08:14

Това стана ясно от конкретни примери, изнесени по време на кръгла маса, провела се на 1 юни, международния ден на детето, в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В академичната инициатива, организирана от научен екип в БФ и посветена на религиозната просвета на подрастващите, взеха участие преподаватели по богословие и педагогика, докторанти и студенти, родители и представители на медиите.

Форумът беше открит с приветствие на заместник-декана доц. д-р Любомир Тенекеджиев, които поздрави участниците от името на факултетното ръководство. В краткото си слово той акцентира на това, че днес думите на Иисус Христос „оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене” (Мат. 19:15) не се прилагат. Тази повеля на Христос се нарушава не само, като категорично се забранява на децата да изучават словото Божие, но и като не им се създават условия, не им се дава възможност да се приобщят към знанието за Спасителя.
Последно променен на Петък, 10 Юни 2011 08:07
продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 6 от 10